<- Pieróg z mięsemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPilaw popularny ->

PDF Drukuj

PIKANTNY MAKARON PO SYCZUAŃSKU

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 609 razy.



Kuchnia chińska
25 dag makaronu domowego lub 75 dag spaghetti lub nitek
2 łyżki drobno posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich
Sos przyprawowy:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżeczka roztartego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej cebuli dymki
1/2 - 1 łyżeczki chilli
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub świeżo zmielonego pieprzu czarnego
(Pieprz powinien być zawsze świeżo zmielony, ponieważ dodaje bardziej intensywnego aromatu potrawom, co podwyższa ich walory smakowe)

W miseczce wymieszać składniki sosu przyprawowego. Makaron ugotować (patrz Makaron z sosem mięsnym). Po ugotowaniu domowy makaron odcedzić, osączyć, przełożyć do gorącej wazy. Spaghetti odcedzić, przelać wrzącą wodą, osączyć, włożyć do nagrzanej wazy. Polać sosem, starannie wymieszać, posypać orzechami. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności