Ciasto:
25 dag mÄ…ki
5 dag masła lub margaryny
łyżka cukru
4-5 łyżek mleka
2 dag drożdży
sól
Pokrycie:
75 dag cebuli
10 dag słoniny
2 jajka
kminek
sól
Mleko lekko rozgrzać i rozmieszać w nim drożdże. MasÅ‚o stopić. Do przesianej mÄ…ki wlać drożdże i tÅ‚uszcz, starannie wymieszać i odstawić w ciepÅ‚e miejsce, aby ciasto wyrosÅ‚o. Potem krótko wyrobić i rozwaÅ‚kować na dość gruby placek, przeÅ‚ożyć na wysmarowanÄ… tÅ‚uszczem blachÄ™ i postawić w cieple do ponownego wyroÅ›niÄ™cia. CebulÄ™ posiekać i krótko przesmażyć razem z drobno pokrajanÄ… sÅ‚oninÄ…. Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać, dodać do ostudzonej masy cebulowej, przyprawić kminkiem i solÄ…, wymieszać. Na podroÅ›niÄ™tym cieÅ›cie rozsmarować równÄ… warstwÄ… przygotowanÄ… masÄ™ i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w Å›redniej temperaturze (180-200°C) ok. 30 min. Na stół podawać gorÄ…cy placek, pokrajany w kwadraty. Stanowi on doskonaÅ‚y dodatek do piwa.