<- Placek cebulowyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPlacek z ciecierzycy ->

PDF Drukuj

Placek z cebulą

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 620 razy.



Ciasto:
25 dag mąki
5 dag masła lub margaryny
łyżka cukru
4-5 łyżek mleka
2 dag drożdży
sól
Pokrycie:
75 dag cebuli
10 dag słoniny
2 jajka
kminek
sól

Mleko lekko rozgrzać i rozmieszać w nim drożdże. Masło stopić. Do przesianej mąki wlać drożdże i tłuszcz, starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Potem krótko wyrobić i rozwałkować na dość gruby placek, przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i postawić w cieple do ponownego wyrośnięcia. Cebulę posiekać i krótko przesmażyć razem z drobno pokrajaną słoniną. Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać, dodać do ostudzonej masy cebulowej, przyprawić kminkiem i solą, wymieszać. Na podrośniętym cieście rozsmarować równą warstwą przygotowaną masę i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w średniej temperaturze (180-200C) ok. 30 min. Na stół podawać gorący placek, pokrajany w kwadraty. Stanowi on doskonały dodatek do piwa.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności