Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2324 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
1/4 l mleka,
40 g margaryny,
500 g maki,
42 g drozdzy,
2 duze lyzki otrab pszennych,
1 lyzeczka soli.
Masa cebulowa:
1,5 kg cebuli,
150 g boczku,
30 g margaryny,
150 g jogurtu,
2 jaja,
1/2 lyzeczki kminku,
sol.
1. Cieple mleko, rozpuszczony tluszcz, sol, make i otreby wymieszac w misce.
Dodac rozkruszone drozdze, ugniesc ciasto. Zostawic przykryte sciereczka w
cieplym miejscu na ok. 1/2 godz.
2. Cebule sparzyc wrzatkiem, zdjac skore i pokroic w talarki. Boczek pokroic w
kostke i usmazyc na goracym tluszczu. Dodac cebule i dusic do zeszklenia.
3. Jogurt roztrzepany z jajami, sola i kminkiem dodac do schlodzonej cebuli.
4. Wyrosniete ciasto wylozyc na wysmarowana tluszczem blache, zostawic na 15
min. Nastepnie rozlozyc na nim rownomiernie mase cebulowa i piec w nagrzanym
uprzednio piekarniku (temp. 220żC) ok. 30 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach