<- ZAPIEKANKA Z RYŹU I KALAFIORÓWLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżZielone naleśniki ->

PDF Drukuj

Zielone łazanki

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 708 razy.



Kuchnia włoska
CIASTO NA ŁAZANKI
200 g mąki pszennej
20 g obranej ze skóry i rozdrobnionej kiełbasy
200 g różnych świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, lebiodka, estragon)
1 łyżka wazowa letniej wody
1 jajko
sól

DO PRZYPRAWIENIA
8 łyżek sosu pieczeniowego
50 g tartego parmezanu

Zioła dokładnie oczyścić, umyć i na kilka minut włożyć do osolonej, gorącej wody, a następnie przecedzić, wycisnąć i drobno pokroić. Na stolnicę wysypać mąkę, a do utworzonego w środku dołka wlać roztrzepane jajko i wsypać szczyptę soli. Dodać rozdrobnioną kiełbasę i zioła. Ciasto wyrabiać, dolewając stopniowo wody. Gdy masa będzie gładka i jednolita, uformować z niej kulę i odłożyć na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po upływie tego czasu z ciasta zrobić placek, cienko go rozwałkować i pociąć na paski szerokości 1 cm. Gotowy makaron pozostawić na 5 godzin do wyschnięcia. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu przyprawić sosem pieczeniowym i parmezanem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności