25 dag szpinaku
szklanka mleka
2 jajka
5 łyżek mąki
2 łyżki topionego masła
łyżeczka cukru
pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
tłuszcz do smarowania patelni
Oziębione masło wyłożyć na stolnicę i posiekać tasakiem razem z mąką. Jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Szybko zagnieść, utoczyć kulę i ochłodzić ciasto w lodówce. Mąkę, mleko, topione masło, gałkę muszkatołową i sól ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą masę i odstawić na 1 godz. Jajka utrzeć z cukrem, szpinak sparzyć, posiekać jak najdrobniej, wymieszać z przygotowaną masą. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać natychmiast z herbatą lub zimnym mlekiem.