<- Zielone naleśnikiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżZiemniaki nadziewane śledziami (kuchnia niemiecka) ->

PDF Drukuj

Ziemniaczane mini pizze

Dodano: 2008-08-08 12:51:33
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1107 razy.


* 1 kg dużych, ugotowanych ziemniaków "w mundurkach"
* pęczek bazylii
* 4 pomidory
* papryka
* 20 dag sera mozarella
* 3 - 4 łyżki oliwek
* 1 łyżka marynowanych papryczek
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki oliwy
* sok z cytryny
* sól i pieprz


Listki bazylii zmiksować z obranymi ząbkami czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 15 minut.
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Mozarellę pokroić w plasterki.
Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze, obłożyć plasterkami pomidorów, sera, papryki i oliwkami. Włożyć na najwyższy poziom piekarnika, nagrzanego do 220C i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni.
Udekorować papryczkami i listkami bazylii. Doprawić.

Nadesłał: Iwona Brejwo z Olszyny <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności