<- Knedle ze śliwkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKnedle ziemniaczane ->

PDF Drukuj

Knedle ze śliwkami

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 636 razy.



Kuchnia węgierska
750 g ziemniaków
50 g orzechów
1 jajo
1 łyżeczka utartej wanilii
140 g masła
szczypta cynamonu
250 g mąki
100 g tartej bułki
sól
4 łyżki cukru pudru
śliwki

Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przetrzeć przez sito i razem z mąką, 1 jajem i 30 g masła zagnieść na elastyczne ciasto. Na desce posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość jednego palca i pokroić je na dziesięciocentymetrowe kwadraty. Na każdym kwadracie ułożyć śliwkę umytą, wypestkowaną i nadzianą nadzieniem z utartych orzechów, cynamonu, wanilii i cukru pudru. Z kwadratów formować knedle i gotować w osolonej wodzie. Pojedyncze knedle obtaczać obficie w tartej bułce zrumienionej na maśle. Następnie włożyć je do salaterki i posypać resztą nadzienia (cukier puder, utarte orzechy, cynamon itp.).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności