Kuchnia węgierska
400 g makaronu (wstążki)
szczypta wanilii (utartej)
50 g masła
tarta bułka
3 jaja
100 g drobno posiekanych orzechów
otarta skórka z 1 cytryny
dżem morelowy
1 filiżanka kwaśnej śmietany
sól
100 g cukru pudru
Masło, żółtka, 30 g cukru pudru, kwaśną śmietanę, wanilię i otartą skórkę z cytryny wymieszać na jednolitą masę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, połączyć go z masą i pianą ubitą z białek. Źaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jako pierwszą warstwę układać w nim makaron. Na to nałożyć dżem morelowy wymieszany z orzechami i cukrem. Następną warstwą jest znowu makaron i tak dalej; ostatnią warstwą jest makaron. Zapiekać na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco.