Kuchnia z szybkowaru
1,5 szklanki kaszy
3,75 szklanki wody
2-4 dag tłuszczu
sól do smaku i ewentualnie szczypta cząbru lub majeranku
Kaszę dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować 2,5 razy tyle wody, ile było suchej kaszy, . posolić, włożyć kaszę i tłuszcz, wsypać zioła przyprawowe. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. 270. Kasza kukurydziana 20 min 1,5 szklanki kaszy, 3,75 szklanki wody, 2-4 dag tłuszczu, sól do smaku Kaszę dobrze opłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować 2,5 raza tyle wody, ile było suchej kaszy posolić włożyć kaszę i tłuszcz. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.