<- Ryż na sypko IILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyż pilaw bezmięsny z jabłkiem 6 min ->

PDF Drukuj

Ryż pilaw bezmięsny 6 min

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 624 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
3 łyżki oleju (np. sojowego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 szczypta tymianku
mały listek laurowy; pieprz do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż i wymieszać dokładnie. Wlać wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Włożyć listek laurowy, tymianek i pieprz. Sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 6 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.
Uwaga. Ryż nie może być całkiem miękki.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności