<- Ryż pilaw bezmięsny z jabłkiem 6 minLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRYŹ PO MARYNARSKU ->

PDF Drukuj

Ryż pilaw bezmięsny z pieczarkami 6 min

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 620 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
3 łyżki oleju (np. sojowego)
20 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 szczypta tymianku lub macierzanki
1 łyżka tartego sera żółtego
mały listek laurowy
pieprz do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę, czosnek i pieczarki oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż oraz wszystkie przyprawy i wymieszać. Zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową, znów wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 6 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. Przed podaniem posypać startym żółtym serem.
Uwaga. Po podaniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności