<- Ryż do ryb, szaszłyków, krabów, tłustej wieprzowiny 10 minLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyż na sypko I ->

PDF Drukuj

Ryż filipiński

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1050 razy.



Kuchnia filipińska
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 - 3 łyżki oleju jadalnego
2 rozdarte zÄ…bki czosnku
1 posiekana cebula
15 dag wieprzowiny pokrajanej w cienkie paski
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki pokrajanej w krążki (dowolnie)
2 jaja na twardo (dowolnie)
Czosnek, cebulÄ™ i miÄ™so smażyć na rozgrzanym oleju przez 20 min, czÄ™sto mieszajÄ…c. Dodać sól, pieprz i ryż i smażyć na maÅ‚ym ogniu przez 15 min. czÄ™sto mieszajÄ…c. Zdjąć z ognia, wlać jaja, wymieszać, doprawić solÄ… do smaku. Jaja na twardo pokrajać w talarki i razem z paprykÄ… uÅ‚ożyć na dnie wysmarowanego masÅ‚em lub olejem żaroodpornego naczynia. Ryż przeÅ‚ożyć do naczynia, przykryć. Do nagrzano piekarnika (190° C) wstawić blachÄ™ z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ…, a na niej umieÅ›cić naczynie z ryżem. Piec przez 40 min. Ryż wyÅ‚ożyć na gorÄ…cy półmisek. Podawać z sosem biaÅ‚ym, pomidorowym z zielonÄ… saÅ‚at lub z surówkÄ….
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności