<- Fasola kolorowa w oliwieLista potraw z grupy: PrzekąskiFORSZMAK ->

PDF Drukuj

Fasolka zielona z oliwą

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 641 razy.



Kuchnia irańska
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego 2 posiekane cebule
1/2 kg zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
1/2 szklanki soku pomidorowego lub duży
obrany i dobrze roztarty (najlepiej w mikserze) pomidor
1 /2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

1. Fasolkę umyć, usunąć włókna i ogonki, pokrajać na ukośne kawałki długości 3-4 cm.
2. Cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem i często mieszając, smażyć na małym ogniu przez 15 min. - nie dopuszczając do jej zrumienienia.
3. Dodać fasolkę (mrożoną rozmrozić), wymieszać z cebulą, smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 min., mieszając od czasu do czasu.
4. Podlać sokiem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 min.
5. Podawać na zimno jako przystawkę.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności