50 dag cielęciny pieczonej (duszonej) lub 75 dag surowej
10 dag czerstwej bułki
15 dag jabłek
15 dag gotowanych ziemniaków
15 dag sera żółtego
15 dag śmietanki
łyżka margaryny
2 łyżki mąki
3 jaja
2 małe śledzie (ok. 20 dag)
2 kostki przyprawy do zup
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy
Surową cielęcinę pokrajać na kawałki i udusić do miękkości z cebulą i tłuszczem, podlewając wodą. Cielęcinę upieczoną lub uduszoną zemleć w maszynce razem z namoczoną bułką, odfiletowanymi śledziami, obranymi jabłkami i ziemniakami. Z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietanką, dodać kostki przyprawy do zup, zmieloną cielęcinę, śledzie, jabłka, utarty ser, wbić jaja, doprawić pieprzem i solą do smaku, wszystko starannie wymieszać. Masę włożyć do płaskiego rondla lub formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, piec około 45 minut. Forszmak można podawać na gorąco lub na zimno z ostrym sosem.