<- JAJA Z RYBĄLista potraw z grupy: PrzekąskiKalafior z szynką, zapiekany ->

PDF Drukuj

Jarzyny w cieście

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1235 razy.



Kuchnia indyjska
2/3 szklanki grochu puree
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżka wody
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki przyprawy chwili lub ostrej papryki
1.tyżeczka soli
1/4 łyżeczki imbiru (dowolnie)
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 szklanki drobno posiekanych ziemniaków
1/2 szklanki cebuli pokrajanej w cienkie piórka
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
olej do głębokiego smażenia

1. Do wymieszanego z sodą grochu puree wlewać wodę, jednocześnie ucierając, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste.
2. Stale ucierając, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać z ziemniakami i cebulą.
3. Ciasto nabierać łyżką, drugą zaś zsuwać je do rozgrzanego oleju, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez 8 min. Nie smażyć więcej niż 6-7 jednocześnie.
4. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z oleju.
5. Podawać gorące z mizerią jako przystawkę.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności