<- Pudding ze szpinakiemLista potraw z grupy: PrzekąskiPulpety rybne w galarecie ->

PDF Drukuj

Pulpety rybne na ostro

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1103 razy.



Kuchnia birmańska
1/2 kg filetów z dorsza, halibuta lub morszczuka
1 jajo roztrzepane
1/4 szklanki oleju jadalnego
1/4 łyżeczki chwili lub ostrej papryki
2 małe cebule drobno posiekane
2 roztarte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki utartej skórki z cytryny (dowolnie)
1 /4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka soli
2 pomidory posiekane
1/4 szklanki mąki

1. Filety opłukać, zemleć dwa razy w maszynce, wymieszać z jajem, odstawić.
2. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki): chwili, cebulę, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i sól. Smażyć na małym ogniu przez 10 min., często mieszając.
3. Wyjąć jedną trzecią podsmażonych przypraw, dodać do ryby, dokładnie wymieszać.
4. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
5. Wlać resztę oleju (2 łyżki) na patelnię z przyprawami, podgrzać na średnim ogniu, wkładać pulpety, ostrożnie obracając, obsmażyć ze wszystkich stron, aż nabiorą złotego koloru.
6. Dodać pomidory, lekko wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min.
7. Podawać gorące z ryżem na sypko.
Proporcje dla 4-6 osób



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności