<- Pierożki w kruchym cieścieLista potraw z grupy: PrzekąskiPikantne skrzydełka kurze ->

PDF Drukuj

Pikantne pieczone pierożki

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 637 razy.



Kuchnia Jamajki
Farsz:
1/3 szklanki drobno posiekane) dymki lub szczypiorku
2 łyżki oleju jadalnego
1/4 kg mielonego miźsa
2 średnie, drobno posiekane pomidory
2 łyżeczki soli
1 roztarty ząbek czosnku
3/4 łyżeczki mielonej gorczycy (dowolnie)
1/4 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki
1 jajo

Ciasto:
1 jajo
2 I 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła (może byę roślinne)l
1/4 szklanki wody

1. Dymkę lub szczypiorek lekko przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso i smażyć mieszając, aż straci czerwony kolor.
2. Dodać pomidory, czosnek i resztę przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 5 min.
3. Roztrzepane jajo wlać do mięsa i wymieszać, smażyć przez 2 min., odstawić, ostudzić.
4. Utrzeć masło z mąką i solą.
5. Ubić żółtko z wodą, wlać do mąki i wymieszać na jednolitą masę.
6. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego krążki o średnicy około 7 cm, nałożyć po łyżce farszu i zlepiać jak pierogi.
7. Posmarowane białkiem z wodą, ułożyć na blasze.
8. Piec w nagrzanym piekarniku (230 C) przez 12 min.
Proporcje na około 30 pierożków


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności