Kuchnia dominikańska
1/2 kg filetów z dorsza, halibuta lub morszczuka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki soli
1 i 1 /2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki oleju jadalnego
2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
2 średnie cebule pokrajane w cienkie plasterki
1-2 roztarte ząbki czosnku
3 duże pomidory pokrajane w dużą kostkę (świeże lub mrożone)
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka octu (6 proc.)
1 łyżka wody
1. Filety opłukać, osuszyć i podzielić na porcje.
2. Obtoczyć w mące wymieszanej z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu.
3. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez 10-12 min.
4. Przełożyć filety do salaterki lub na głębszy półmisek, odstawić.
5. Rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 5 min., często mieszając.
6. Dodać pomidory, pastę pomidorową, ocet, wodę i resztę soli, pieprzu i dusić przez 5 min.
7. Sosem tym polać rybę w salaterce, przestudzić, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godz.
8. Podawać na listkach sałaty ze świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 3-4 osób