<- Ryba w sosie pomidorowymLista potraw z grupy: PrzekąskiRYŹ Z MASŁEM I SOSEM SOJOWYM ->

PDF Drukuj

RYŹ SMAŹONY Z MIGDAŁAMI

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1042 razy.



Kuchnia chińska
4 szklanki zimnego, ugotowanego ryżu
1/2 szklanki migdałów (bez łupinek) pokrajanych w piórka
1 szklanka oleju
4 roztrzepane jaja
10 dag. szynki pokrajanej w krótkie paseczki
2 posiekane cebule dymki
1 łyżka sosu sojowego
zielona pietruszka lub nać kolendry
1 łyżeczka soli

Skawalony ryż rozdzielić na ziarenka mokrym widelcem. Olej rozgrzać na patelni na dużym ogniu, wsypać migdały, smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, odstawić. Olej zlać z patelni, zostawiając 2-3 łyżki, rozgrzać na średnim ogniu, wlać jaja, smażyć na rzadką jajecznicę, zmniejszyć płomień. Mieszając jajecznicę wsypać ryż, szybkimi ruchami wymieszać, smażyć na małym ogniu 5 min (nie mieszać). Dodać szynkę, cebulę dymkę i sos sojowy, mieszając smażyć 2 minuty. Przed podaniem posypać migdałami, wymieszać. Podawać natychmiast na gorącym półmisku, przybrać zieleniną.
Proporcje: dla 2-4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności