<- Grzanki ze szpinakiem i seleremLista potraw z grupy: PrzekąskiGrzanki ze śledziem ->

PDF Drukuj

Grzanki ze szprotami (lub piklingiem)

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1205 razy.



10 kromek długiej bułki kanapkowej
30 dkg szprotów lub piklinga
sól
3 dkg masła
pieprz
3 dkg bułki czerstwej
1-2 łyżki gęstej śmietany
mleko do moczenia
2 dkg masła do skropienia
Sporządzić nadzienie ze szprotów lub piklingów

Odciąć główki i ogon, obrać ze skóry, oczyścić z ości, rozetrzeć wraz z bułką namoczoną w mleku i odcisnąć. Do masy dodać sól i pieprz, i tyle śmietany, aby masa dała się łatwo rozsmarować. Kromeczki bułki smarować z obydwóch stron masłem. Grzanki smarować masą że szprotów z jednej strony, układać na blasze nadzieniem ku górze, skropić masłem, silnie rozgrzać w bardzo gorącym piekarniku. Po wyjęciu natychmiast podawać przybrane tartym serem, krążkami pomidorów lub marchwi i siekaną zieleniną. Podawać jako zakąskę lub jako dodatek do zupy czystej w filiżankach. Makaron lub łazanki z szynką


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności