<- Papryka faszerowana Smakounem i grzankami z piersi indykaLista potraw z grupy: PrzekąskiParówki w sosie pomidorowym ->

PDF Drukuj

Parówki w cieście drożdżowym

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 818 razy.



Rozczyn i ciasto
2 żółtka
2 dkg drożdży
15 dkg śmietany
1 dkg cukru
sól
mleko
10 parówek
25 dkg mąki
8 dkg masła

Zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Posiekać mąkę z masłem, włożyć do miski, dodać żółtka, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste; ciasto starannie wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wywałkować dość grubo, podzielić na 20 prostokątnych części długości połowy parówki. Parówki opłukać; każdą parówkę przekrajać na pół w poprzek, zawinąć w ciasto, zlepić oba końce pasztecika. Podzielić arkusz papieru na kawałki długości pasztecików, posmarować tłuszczem, każdy pasztecik zawinąć w papier, kłaść na spód złożeniem; postawić do wyrośnięcia Gdy podrośnie, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku, obrać z papieru, ułożyć i podawać jak wyżej.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności