<- Paszteciki z mięsa w naleśnikachLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z mięsem ->

PDF Drukuj

Paszteciki z mięsem

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1429 razy.



Ciasto maślane:
25 dag masła (margaryny)
15 dag mÄ…ki
Ciasto podstawowe:
20 dag mÄ…ki
pół jaja
pół łyżki 6-procentowego octu
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
50 dag cielęciny (wieprzowiny) bez kości
mała cebula
1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup)
2 łyżki tłuszczu
łyżka posiekanego koperku (naci pietruszki)
sól
pieprz
jajo

Przygotować ciasto francuskie wedÅ‚ug przepisu Paszteciki z parówkami. MiÄ™so na nadzienie opÅ‚ukać, odsÄ…czyć, pokrajać na kawaÅ‚ki, obsmażyć na gorÄ…cym tÅ‚uszczu na patelni. PrzeÅ‚ożyć do rondelka, wlać 2-3 Å‚yżki wody, dodać obranÄ…, pokrajanÄ… cebulÄ™, opÅ‚ukane suszone grzyby i dusić do miÄ™kkoÅ›ci. Gotowe miÄ™so zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz i zieleninÄ™. Ciasto rozwaÅ‚kować na grubość 0,5 cm, wyciąć prostokÄ…ty dÅ‚ugoÅ›ci 30 cm i szerokoÅ›ci 10-12 cm, naÅ‚ożyć nadzienie wzdÅ‚uż (2 cm od brzegu) w ksztaÅ‚cie waÅ‚eczka. Zwinąć, spÅ‚aszczyć nieco, krajać ostrym nożem kwadraty, prostokÄ…ty lub romby dÅ‚ugoÅ›ci ok. 6 cm. UÅ‚ożyć na blasze, ochÅ‚odzić. Posmarować roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Z podanej iloÅ›ci otrzymuje siÄ™ ok. 35 pasztecików. Podawać gorÄ…ce na półmisku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności