<- Paszteciki z mięsa w naleśnikachLista potraw z grupy: PrzekąskiPaszteciki z mięsem ->

PDF Drukuj

Paszteciki z mięsem

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 945 razy.



Ciasto maślane:
25 dag masła (margaryny)
15 dag mąki
Ciasto podstawowe:
20 dag mąki
pół jaja
pół łyżki 6-procentowego octu
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
50 dag cielęciny (wieprzowiny) bez kości
mała cebula
1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup)
2 łyżki tłuszczu
łyżka posiekanego koperku (naci pietruszki)
sól
pieprz
jajo

Przygotować ciasto francuskie według przepisu Paszteciki z parówkami. Mięso na nadzienie opłukać, odsączyć, pokrajać na kawałki, obsmażyć na gorącym tłuszczu na patelni. Przełożyć do rondelka, wlać 2-3 łyżki wody, dodać obraną, pokrajaną cebulę, opłukane suszone grzyby i dusić do miękkości. Gotowe mięso zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz i zieleninę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć prostokąty długości 30 cm i szerokości 10-12 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż (2 cm od brzegu) w kształcie wałeczka. Zwinąć, spłaszczyć nieco, krajać ostrym nożem kwadraty, prostokąty lub romby długości ok. 6 cm. Ułożyć na blasze, ochłodzić. Posmarować roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250C. Z podanej ilości otrzymuje się ok. 35 pasztecików. Podawać gorące na półmisku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności