Ciasto kruche:
20 dag mąki
12 dag margaryny (masła)
2 żółtka
sól
jajo do smarowania
N a d z i e n i e:
30 dag mięsa pieczonego
pół czerstwej bułki
mała cebula
łyżka margaryny
sól
pieprz
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka i sól. Ciasto krótko wyrabiać i pozostawić na 20 min. do ochłodzenia. Mięso na nadzienie zemleć w maszynce wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Połączyć z usmażoną na tłuszczu drobno posiekaną cebulą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 Cm w prostokąt długości 30 cm i szerokości 10 cm. W odległości 2 cm od brzegu ciasta ułożyć wałeczek z nadzienia grubości 3 cm. Nadzienie przykryć ciastem, dokładnie przyciskając. Wyrównać brzegi i krajać paszteciki szerokości 4 cm. Można też przygotować paszteciki w inny sposób. Ułożyć na blasze, posmarować jajem. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku ok. 15 min. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 25 pasztecików.