<- Grzanki z mózgiemLista potraw z grupy: PrzekąskiGrzanki z nerką cielęcą ->

PDF Drukuj

Grzanki z móżdżkiem

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 700 razy.



12 kromek bułki
30 dag móżdżku
mała cebula
łyżka margaryny
2-3 łyżki śmietany
3 dag sera tylżyckiego (szwajcarskiego)
jajo
sól
łyżka octu
zielenina

Bułkę otrzeć ze skórki na tarce, pokrajać na kromki grubości 1 cm i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Móżdżek moczyć w wodzie 10-15 min., obrać z błony, zalać szklanką gorącej wody z dodatkiem octu, posolić, gotować 5-8 min., odcedzić. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać móżdżek po- krajany w kostkę, roztrzepane jajo i śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Na grzanki nałożyć grubo masę z móżdżku, posypać utartym serem, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika na kilka minut. Podawać jako gorącą przekąskę; przybrać na półmisku zieleniną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności