<- Grzanki z bułki z parmezanem i siekanki mięsaLista potraw z grupy: PrzekąskiGrzanki z farszem z grzybów ->

PDF Drukuj

Grzanki z cebulą

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1274 razy.



12 kromek bułki (1/3 długiej bułki kanapkowej)
2,5 łyżki margaryny
2 duże cebule
5 dag sera tylżyckiego
łyżka mąki
jajo
2-3 łyżki śmietanki
sól
pieprz

Bułkę otrzeć na tarce, pokrajać na kromki grubości 1 cm. Spody kromek posmarować cienko tłuszczem. Natłuszczoną stroną układać na blasze. Cebule obrać, pokrajać w drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor na margarynie, podlać wodą (2-3 łyżki) i dusić 8 -10 min. Odsunąć na chwilę na bok, oprószyć mąką, dodać śmietanę lub śmietankę i połowę utartego sera; doprawić do smaku solą i pieprzem; połączyć z roztrzepanym jajem, zagęścić na ogniu (2-3 min.), ciągle mieszając. Grzanki obłożyć grubą warstwą masy cebulowej. Posypać z wierzchu pozostałym serem, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika. Grzanki zrumienione na jasnozłoty kolor wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną i podawać na gorąco. Uwaga. Aby złagodzić ostry zapach cebuli, przed przyrządzeniem sparzyć ją wrzącą wodą.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności