10 dag gotowanej szynki lub innej wędliny (pokrajanej w cienkie, szerokie plastry, dające się zwinąć w rulon)
ogórek kwaszony (2-3 korniszony)
łyżeczka utartego chrzanu
jajo
2 łyżki śmietany
sól
cukier
ocet
Utarty chrzan wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać cukier i ocet do smaku. Ugotowane na twardo jajo obrać i pokrajać wzdłuż w plasterki. Plasterki szynki zwinąć w długi, płaski rulon i ułożyć wzdłuż jednego brzegu plastra bułki. Na pozostałą powierzchnię bułki nałożyć przygotowaną masę chrzanową, wyrównać nożem i ułożyć na niej wzdłuż drugiego brzegu bułki podłużne plasterki jaja; pośrodku przybrać pokrajanym w talarki ogórkiem lub korniszonami. Tak obłożony plaster bułki pokrajać w poprzek na 6-8 kawałków.