<- Pasztet z kuryLista potraw z grupy: PrzekąskiPasztet z tuńczyka ->

PDF Drukuj

Pasztet z szynki

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1225 razy.



Kuchnia węgierska
400 g gotowanej szynki
sól
3 jaja ugotowane na twardo
60 g masła
1 łyżka musztardy
1 pęczek szczypiorku
szczypta białego pieprzu

Na sos beszamelowy:
50 g masła
1 łyżka mąki
1 filiżanka mleka

Na sos beszamelowy przyrządzić zasmażkę i stale mieszając rozprowadzić ją gorącym mlekiem: Dalej powoli gotować, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Szynkę i jaja zemleć dwukrotnie albo trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo po łyżce dodawać do niej sos beszamelowy. Do powstałego kremu ciągle mieszając dodać masę szynkową i pozostałe dodatki. Ułożyć pasztet na półmisku, dowolnie nadając mu podłużny lub okrągły kształt i podawać na stół po dokładnym ochłodzeniu.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności