Marynata :
2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
1/4 łyżeczki papryki
2 łyżeczki utartej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny lub soku z rabarbaru ewentualnie 1 łyżeczka octu z 2 łyżeczkami
wody
10 pokruszonych listków laurowych
1 łyżeczka tymianku lub 1 łyżka koperku
Sos :
6 łyżek soku cytrynowego lub rabarbarowego
4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1. Wymytą i osuszoną rybę obrać ze skóry, pokrajać w 4 cm kostkę.
2. Wymieszać kawałki ryby z przygotowaną marynatą, wstawić na noc pod przykryciem do lodówki.
3. Delikatnie nabijać rybę na 6 rożenek, opiekać w rozgrzanym rożnie elektrycznym około 5 min. z każdej strony.
4. Wymieszać składniki sosu.
5. Szaszłyki podawać polane sosem z frytkami i surówką z białej kapusty.
Proporcje dla 3-6 osób