<- Karp duszony po żydowskuLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaKARP GOTOWANY W CEBULI ->

PDF Drukuj

Karp duszony w kurzym tłuszczu

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 587 razy.



Kuchnia chińska
1-1 i 1/2 kg sprawionego karpia
1/4 szklanki stopionego kurzego tłuszczu
maty kawałek korzenia imbiru posiekany lub
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 roztarty ząbek czosnku
1 dymka pokrajana na kawałki
1 łyżeczka soli
1 /4 łyżeczki chili
1 łyżka sosu sojowego lub 1 i 1/2 łyżeczki
przyprawy maggi i 1 i 1/2 łyżeczki wody
2 szklanki rosołu lub gotowanej wody
1 łyżka cukru
zielona pietruszka
plasterki cytryny )dowolnie)

1 Rybę pokrajać w dzwonka, posolić.
2. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni, dodać czosnek, imbir, chili, sos sojowy Iub maggi z wodą, dymkę i cukier, zagotować.
3. Włożyć rybę na patelnię, dusić do zrumienienia, dolać gorący rosół lub wodę, i na małym ogniu dusić pod przykrycie, m przez 10 min.
4. Przełożyć rybę na gorący półmisek, przybrać zieloną pietruszka i plasterkami cytryny.
5 Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN TOU -
Proporcje dla 4--6 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności