Kuchnia indonezyjska
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 roztarty ząbek czosnku
1 kg filetów z halibuta
Sos :
6 łyżek stopionego masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy
maggi z 1 łyżką wody
szczypta chili
1. Masą z roztartego czosnku, soli, pieprzu - natrzeć rybę.
2. Rybę włożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia lub brytfanny i piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 190oC.
3. Dokładnie wymieszać składniki sosu.
4. Po 10 min. pieczenia, polać rybę 1/3 sosu, piec dalej przez 25-30 min.,
polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia, ostrożnie obrócić rybę na drugą stronę.
5. Podgrzać resztę sosu.
6. Wyłożyć rybę na gorący półmisek, polać sosem.
7. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Proporcje dla 4-5 osób