<- Okonie ?au gratin? (patrz karaś w śmietanie)Lista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaOkonie smażone (patrz smażenie ryb) ->

PDF Drukuj

Okonie duszone ze słoniną

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1048 razy.



1 kg okoni
15 dag wędzonej słoniny lub boczku
6 ziemniaków
3 szklanki wywaru z ryb lub jarzyn
3 cebule
szklanka śmietany
listek laurowy
pieprz
sól

Okonie oczyścić, usunąć wnętrzności i łby, opłukać, posolić i odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Ziemniaki obrać, pokrajać w talarki i wyłożyć nimi dno ogniotrwałego naczynia. Na ziemniakach ułożyć posmarowane śmietaną okonie, posypać je drobno posiekaną cebulą, pokruszonym listkiem laurowym, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry jak najcieniej pokrajanej słoniny. Wlać wywar i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. Podawać z surówkami lub zieloną sałatą.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności