<- Zupa rybnaLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaZupa rybna - staropolska ->

PDF Drukuj

Zupa rybna "gęsta"

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1012 razy.



1 kg różnych ryb
2 łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
Ołatki:
1 jajko
szklanka mąki
pół szklanki zsiadłego mleka
sól
tłuszcz do smażenia

Ryby sprawić, opłukać, włożyć do 1,5 I wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować. Miękkie ryby wyjąć, ostudzić, usunąć ości i kręgosłupy, odrzucić łby. Przepuścić przez maszynkę lub utrzeć drewnianą łyżką w donicy. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać do ryb razem ze śmietaną i dobrze rozmieszać. Dolewać powoli rosół rybny - wciąż energicznie mieszając. Całość przelać do rondla i dobrze podgrzać, lecz już nie gotować. Dodać posiekaną natkę, jeśli trzeba - przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ołatkami.
Przyrządzanie ołatek: Z podanych składników sporządzić ciasto o gęstości śmietany (w razie potrzeby dolać wody) i na rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie ołatki. Podawać na gorąco.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności