1,5 kg szczupaka
cebula
pół szklanki białego, wytrawnego wina
jajko
porcja włoszczyzny
2 łyżki soku cytrynowego
kilka migdałów
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki mąki
szczypta cukru
sól
Szczupaka sprawić i pokrajać na porcje. Z włoszczyzny z dodatkiem cebuli i ziela angielskiego ugotować wywar, przecedzić i osolić. Włożyć porcje szczupaka, ugotować i przełożyć na ogrzany półmisek. Sos zagęścić mąką, wlać wino, sok cytrynowy, dodać posiekane migdały, gałkę muszkatołową i cukier. Sos podgrzać i polać nim rybę. Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713961268 Nadesłał(a): 2024-06-17 22:53:29