<- Szczupak lub sandacz w całości podany do różnych sosów lub masłaLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaSzczupak po holendersku ->

PDF Drukuj

Szczupak po hambursku

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 635 razy.



1,5 kg szczupaka
cebula
pół szklanki białego, wytrawnego wina
jajko
porcja włoszczyzny
2 łyżki soku cytrynowego
kilka migdałów
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki mąki
szczypta cukru
sól

Szczupaka sprawić i pokrajać na porcje. Z włoszczyzny z dodatkiem cebuli i ziela angielskiego ugotować wywar, przecedzić i osolić. Włożyć porcje szczupaka, ugotować i przełożyć na ogrzany półmisek. Sos zagęścić mąką, wlać wino, sok cytrynowy, dodać posiekane migdały, gałkę muszkatołową i cukier. Sos podgrzać i polać nim rybę. Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności