<- Szczupak po holenderskuLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaSzczupak rostocki ->

PDF Drukuj

Szczupak po kupiecku

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1018 razy.



Duży szczupak (ok.1 kg)
pół szklanki białego
wytrawnego wina
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki octu (6%)
włoszczyzna bez kapusty
listek laurowy
2 goździki
2 łyżki tartej bułki
szczypta cukru
sól

Rybę sprawić, opłukać i pokrajać na porcje. Ugotować wywar z włoszczyzny pokrajanej na talarki, dodając liść laurowy i goździki. Gdy jarzyny zmiękną, dodać jeszcze ocet i sól, włożyć kawałki ryby i pokrajane w talarki jabłko i cebule. Gotować na małym ogniu 12-15 min. Po ugotowaniu (wywaru powinno być ok.11 /2 szklanki) dosypać tartą bułkę i szczyptę cukru. Podawać z ziemniakami z wody.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności