Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3271 razy.
Na 18 sztuk:
25 dag żurawiny,
15 dag cukru pudru,
15 dag mąki razowej i 25 dag pszennej,
3 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu,
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników,
25 dag brązowego cukru,
2 jajka,
450 ml naturalnego jogurtu,
10 dag masła,
sok cytryny.
Źurawinę podgrzewać razem z cukrem pudrem na patelni przez 3-4 minuty; zdjąć z ognia, zanim owoce zanadto zmiękną. Osączyć na durszlaku. Połączyć ze sobą: obie mąki, sodę, sól, cynamon, przyprawy. Dodać jajka, jogurt, sok cytryny i masło. Delikatnie mieszać do momentu, kiedy mąka stanie się wilgotna. Ostrożnie wymieszać żurawiny, uważając, by nie popękały. Podzielić ciasto na 18 części i umieścić w natłuszczonych, głębokich foremkach do ciastek. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż urosną i będą złociste. Najlepsze są na ciepło. W Anglii te ciastka-bułeczki jada się przez cały rok do herbaty, a na walentynki - z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.
Skomentuj Powiadom o komentarzach