Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4184 razy.
Składniki na 12 porczi:
80 dag śliwek
1 i 1/2 szklanki mąki
8 płaskich łyżek masła lub margaryny
6 czubatych łyżek cukru
4 jajka
1 pojemnik (20 dag) gęstej kwaśnej śmietany
5 dag pestek słonecznika
2 łyżki rumu
2 łyżki płynnego miodu
otarta skórka z jednej cytryny,
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do piecźenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
tłuszcz do formy
Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę, wbić 2 jajka. Ucierać tak długo, aż będzie mieć konsystencję gęstego kremu. Zmieszać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, prźesiać d masy. Dodać rum, dokładnie wymieszać składniki. Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 24 cm), napełnić ciastem. Umyć śliwki, naciąć, usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście. Utrzeć pozostałe jajka z 2 łyżkami miodu i otartą skórką z cytryny. Wymieszać ze śmietaną, polać ciasto. Piec godzinę w piekarniku rozgrźanym do 175 stopni C. Po 30 minutach posypać ziarenkami słonecznika. Opruszyć cukrem pudrem.
Skomentuj Powiadom o komentarzach