<- BABKA DROŹDŹOWALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka drożdżowa 2 ->

PDF Drukuj

Babka drożdżowa 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5855 razy.


przepis sprawdzony - ja jej osobiście nie robię, ale mężasty tak :-)
Na dwie babki potrzeba:
50 dag mąki,
5 dag drożdży świeżych,
10 dag masła,
5 żółtek,
15 dag cukru,
0,25 l mleka,
rodzynki,
cukier waniliowy,
skórka cytrynowa,
szczypta soli.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Źółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie, po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. (To, niestety, trwa dłuższą chwilę...). Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki (około 5 dag, ale może być więcej). Dwie formy o średnicy circa 23cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy do nich ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Jeszcze ciepłe babki wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, lub też lukrujemy.
Smacznego! :-)
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>

Sprubuje zrobic ,bo od paru lat mi babka nie wychodzi,a bardzo lubie ciasto drozdrzowe ,polska babke.
Nadesłał(a): BABRA <babra5@wp.pl> 2008-03-31 05:03:58


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności