1 kg filetów rybnych
pęczek włoszczyzny bez kapusty
2 małe bułeczki
6 jajek
2 szklanki mleka
łyżka masła lub margaryny
cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
Filety rybne zalać szklankÄ… mleka i moczyć 30-45 min. W drugiej szklance mleka namoczyć buÅ‚eczki. Warzywa obrać, wÅ‚ożyć do gorÄ…cej wody (1 I), dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugotować. MiÄ™kkie jarzyny wyjąć, wywar przecedzić. 4 jajka ugotować na twardo. CebulÄ™ pokrajać w cienkie talarki i przesmażyć w odrobinie tÅ‚uszczu. Filety rybne, odciÅ›niÄ™te buÅ‚eczki i cebulÄ™ przepuÅ›cić przez maszynkÄ™, dodać 2 surowe jajka i sól, dobrze wyrobić. KawaÅ‚ek gazy (40 x 50 cm) wysmarować masÅ‚em, przy dÅ‚uższym brzegu uÅ‚ożyć poÅ‚owÄ™ masy rybnej, na niej obrane caÅ‚e jajka ugotowane na twardo i przykryć resztÄ… masy. Uformować waÅ‚ek dÅ‚ugoÅ›ci ok. 35 cm, owinąć gazÄ…, koÅ„ce zwiÄ…zać nitkÄ…. WÅ‚ożyć do rondla z wrzÄ…cym wywarem jarzynowym i gotować ok. 45 min. Po tym czasie roladÄ™ wyjąć, ostrożnie odwinąć z gazy, przeÅ‚ożyć na półmisek i pokrajać na plastry o gruboÅ›ci 2 cm. Podawać z sosem chrzanowym i purée ziemniaczanym.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713961972 Nadesłał(a): 2024-06-18 02:52:54