Dodano: 2000-08-20 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4955 razy.
(w orginalnym przepisie robi się je z cielęciny, ale z piesi kurczaka są równie dobre. Z jeden piersi wychodzą dwa Cordon Blue
Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie cześci. każdą część tłuczemy tłuczkiem (najlepiej ją wsadzić do woreczka foliwego. Mięso nie będzie przywierać do młotka) na dwa dość duże kotlety. Następnie na każdy kładziemy plaster szynki i żółtego sera i zwijamy w rulonik sklejając brzeg odrobiną białka. Rulony panierujemy kolejno w mące z przyprawami (vegata, czosnek suszony, papryka ostra i łagodna, cząber),rozkłóconym jajku (ja dodaję jeszcze do jajka kilka krolep soso Wocester) wreszcie w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na jasno złoty kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz zielony groszkiem z sosem polski (czyli bułka tarata zrumieniona na maśle)
smacznego
From: Cezary Gmyz <gmyzio@friko.onet.pl> kotletom po przygotowaniu obtluc brzegi zeby sie nie rozchodzily nast wlozyc na 10 minut do zamrazarki w folii przezroczystej po podsmazeniu wlozyc do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut :) Nadesłał(a): Kivan <Radek57@interia.pl> 2006-04-05 11:04:57