70 dag filetów z makreli
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
kwaszony ogórek
szklanka jogurtu
sok cytrynowy
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz do smażenia
Umyte filety skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Ogórek pokrajać w talarki (powinno być ich tyle ile filetów). Tartą bułkę wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową (ok.1/2 łyżeczki). Na każdym podłużnym filecie ułożyć plasterek ogórka, zwinąć tak jak rolmopsy, spiąć krótkim patyczkiem, obtoczyć w roztrzepanym jajku i przyprawionej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć zwinięte filety i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do półmiska, polać jogurtem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki; dodać kilka łyżek kaparów a w wypadku ich braku - kilka drobno posiekanych marynowanych grzybków.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713449613 Nadesłał(a): 2024-06-17 21:32:59