<- Zapiekanka z resztek rybyLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaZiemniaki duszone ze śledziem ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z ryby morskiej

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 579 razy.



50 dag filetów rybnych
3 łyżki mąki
10 dag masła lub margaryny
6 średniej wielkości ziemniaków
listek laurowy
1 jajko
mały pęczek włoszczyzny bez kapusty
2 cebule
goździk
łyżeczka musztardy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz

Filety ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem obranej włoszczyzny, przypraw i 1 cebuli. Miękką rybę osączyć na sicie i pokrajać na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić, dodać przesmażoną w łyżce masła mąkę, zagotować. Dodać ukręcone żółtko, przyprawić musztardą, mielonym pieprzem oraz solą i już nie gotować, tylko zagrzać. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na pure. Drugą cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć w pozostałym maśle. Do pure ziemniaczanego dodać ubitą na sztywno pianę z białka i ostrożnie wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami rybę i pure ziemniaczane polewając warstwy sosem i cebulą przesmażoną z masłem. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, na których należy ułożyć grudki masła. Zapiekać w gorącym piekarniku 20-25 min.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności