Kuchnia węgierska
1 sandacz (ok.1,5 kg)
3 filiżanki kwaśnej śmietany
sól
2 łyżki mąki
1 łyżeczka mielonej papryki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 cebula
70 g masła
200 g grzybów
Oczyszczoną i umytą rybę odfiletować i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Głowę, płetwę ogonową i kręgosłup z ościami, od którego oddzielone zostało mięso, ugotować w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę udusić na maśle, dodać oczyszczone, drobno pokrajane grzyby, a po kilku minutach mieloną paprykę. Następnie zalać wszystko wywarem rybnym. Mąkę wymieszać z kwaśną śmietaną i dodać do powstałego sosu, przyprawić sos do smaku solą i zagotować. Sosem zalać filety i piec je w piekarniku do miękkości. Przed podaniem na stół posypać potrawę drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713448921 Nadesłał(a): 2024-06-17 21:20:10