Kuchnia z szybkowaru
50 dag gotowanej zwięzłej ryby
np. kerguleny
2 dag masła albo oleju (np. sojowego)
10 dag czerstwej bułki
1 szklanka mleka
4 jaja
1 łyżka tartej bułki
sól i pieprz do smaku
Włożyć na naczynia rozmoczoną w letnim mleku bułkę oraz gotowaną rybę oczyszczoną z ości i rozdrobnić wszystko widelcem lub tłuczkiem do kartofli, a następnie zmiksować, dodając żółtka. Posolić i popieprzyć. Z białek ubić sztywna pianę i ostrożnie, lecz dokładnie wymieszać z masą rybną. Wysmarować dobrze tłuszczem formę budyniową (wielkości pozwalającej na włożenie do szybkowaru), wysypać tartą bułkę, przełożyć do niej masę, wstawić do szybkowaru. Formę przykryć białym papierem, a następnie talerzem. Do szybkowaru wlać dwie szklanki wody, zamknąć go i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać polany sosem pomidorowym lub innym kwaśnym.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713447139 Nadesłał(a): 2024-06-17 23:43:51