Kuchnia z szybkowaru
75 dag filetów z halibuta
5 dużych cebul
1 niewielka cukinia lub kabaczek
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina lub zastępczo wody z octem winnym
2 dag masła
1 łyżka siekanej natki pietruszki
szczypta tymianku lub macierzanki
trochę wody
sól i pieprz do smaku
Rozgrzać w szybkowarze masło, poddusić na nim chwilę posiekane cebule i cukinię. Położyć na wierzch rybę, wlać wino i tyle wody, by ryba była pokryta, posolić i popieprzyć, posypać tymiankiem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie wyjąć rybę z szybkowaru, sos zmiksować, dodając czosnek. Polać tym sosem rybę, posypać zieleniną. Najlepiej smakuje z grzankami.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713355187 Nadesłał(a): 2024-06-18 03:56:01