<- Pieczony łosośLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaPierożki nadziewane rybą ->

PDF Drukuj

PIECZONY PSTRĄG

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 644 razy.



(składniki dla jednej osoby)
po 1 pstrągu,
po 2 plastry bekonu,
oliwa,
cytryna,
rozmaryn,
tymianek,
kminek,
sól

Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Nie odcinać głów i ogonów. Natrzeć w środku solą zmieszaną z ziołami i utłuczoną w moździerzu. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, położyć ryby i krótko podsmażyć z obu stron. Obsmażone pstrągi obłożyć połową plastrów bekonu, ułożyć na ogniotrwałym półmisku wysmarowanym oliwą i piec w gorącym piekarniku (200 o C), aż przyrumienią się. Resztę bekonu przysmażyć na patelni na chrupko i przed podaniem włożyć po jednym do środka ryby, usuwając te, z którymi ryby się piekły. Danie udekorować cząstkami cytryny.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności