60 dag oczyszczonej ryby morskiej (dorsz, płastuga, karmazyn, morszczuk, kergulena), 2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba,
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),
listek laurowy
pieprz
majeranek
ostra sproszkowana papryka
sól
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
Ryby umyć, oczyścić, odkrajać płetwy, umyć. Z oczyszczonych ryb zdjąć skórę ściągając ją od nasady głowy w kierunku ogona. Następnie z tuszek skrajać filety, pokrajać na porcje, ułożyć w misce i zalać chłodnym mlekiem. Przykryć, wstawić do lodówki na 20 -.30 min. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w drobny makaronik lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać warzywa z cebulą, lekko posolić, włożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, przykryć, nastawić do gotowania. Po 15 min połowę podgotowanych warzyw wyjąć, resztę lekko oprószyć majerankiem, na powierzchni warzyw ułożyć odcedzone z mleka porcje ryby, oprószyć solą i majerankiem, pokruszonym listkiem laurowym i szczyptą pieprzu oraz papryką; warto takie posypać skórką cytrynową. Przykryć wyjętymi podgotowanymi warzywami, posypać majerankiem. Przykryć rondel, ustawić na małym płomieniu. Gotować przez 20-30 min. Ugotowaną rybę razem z warzywami wyłożyć na półmisek, obficie posypać posiekaną pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcje) i z surówką z pomidorów świeżych lub mrożonych.