<- RYBA MORSKA GOTOWANA W WARZYWACH Z POMIDORAMILista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaRYBA MORSKA W GALARECIE ->

PDF Drukuj

RYBA MORSKA GOTOWANA W ZIOŁACH

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 617 razy.



60 dag oczyszczonej ryby morskiej (dorsz, morszczuk, karmazyn, płastuga),
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
20 dag mieszanych świeżych liści roślin przyprawowych
10 dag cebuli
listek laurowy
sól
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy
1/2 łyżki oliwy lub oleju sojowego

Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać łeb (razem ze skrzelami), płetwy i ogon. Z oczyszczonej tuszki ściągnąć skórę w kierunku od nasady głowy do ogona. Tuszkę ułożyć na desce, skrajać filety, prowadząc nóż wzdłuż kręgosłupa. Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą lub przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim równomiernie filety, skropić sokiem z cytryny, zwinąć ścisło w rulony, ułożyć w misce, przycisnąć, przykryć i pozostawić w lodówce na ok. 30 min. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, zalać 2 szklankami wrzącej osolonej wody, gotować pod przykryciem przez ok. 15 min. Liście roślin przyprawowych (seler naciowy, estragon, bazylia,. hyzop, majeranek, tymianek, lubczyk) umyć, osączyć, pokrajać, dodać do gotującej się cebuli razem z listkiem laurowym. Filety rozwinąć, pokrajać w poprzek na porcje, włożyć do wrzącego wywaru. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Posiekaną rzeżuchę posolić, wymieszać z olejem lub oliwą, przyprawić sokiem cytrynowym. Ugotowane porcje ryby wyjąć ostrożnie z wywaru perforowaną łopatką. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Na każdej porcji ułożyć odpowiednią ilość przyrządzonej rzeżuchy. Obłożyć ziemniakami "z wody" (1-2 na porcję). Podawać na gorąco z dodatkiem surówek. Rybę gotowaną w ziołach można także podawać na zimno, również z rzeżuchą.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności