60 - dag ryby
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),
1 szklanka octu
listek laurowy
ziele angielskie
sól
Rybę umyć (lina sparzyć wrzącą wodą), oczyścić z łusek, sprawić, umyć, najlepiej pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wanienki do gotowania ryb z wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 min (warzywa powinny zmięknąć). Wówczas dodać ocet, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy zakwaszony wywar zawrze, włożyć rybę. Gotować na małym ogniu pstrąga przez 15-20 min, a pozostałe ryby ok. 40 min. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć ozdobnie pokrajanymi ugotowanymi warzywami i ziemniakami z wody (1-2 na porcję). Podawać z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty lub cykorii. Rybę gotowaną "na niebiesko" można także podawać na zimno z dodatkiem różnorodnych sałatek sezonowych.