Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, wykrajać skrzela i oczy, odciąć płetwy. Oczyszczoną rybę umyć zewnątrz i wewnątrz jamy brzusznej i lekko natrzeć solą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wanienki do ryb z wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 min. Do wrzątku włożyć przygotowaną rybę, dodając rozkruszony listek laurowy i nieco mielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu leszcza - 40 min, karpia - 50 min. Masło stopić, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, zagotować, nie rumienić, odstawić. Dodać 2-3 łyżki soku cytrynowego i tyleż wywaru z ryby, wymieszać, przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać równomiernie sosem pietruszkowym. Obłożyć dookoła ziemniakami z wody (1-2 na porcje). Podawać z dodatkiem sałatek lub surówek. Przyrządzoną w ten sposób rybę można ostudzić. Podawać z sałatkami. Wywar warto wykorzystać jako rosół.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713965835 Nadesłał(a): 2024-06-17 21:32:53