60 dag ryby (dorsz, morszczuk)
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego,
15 dag świeżych ogórków
10 dag słodkiej papryki
15 dag cebuli
15 dag selera,
sól
pieprz
Warzywa umyć. Ogórki obrać. Paprykę przekrajać, oczyścić z nasion. Seler i cebulę obrać, opłukać. Wszystkie warzywa drobno pokrajać, włożyć do wrzącej, osolonej wody (1/2 szklanki). Gotować pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do zagęszczenia, odstawię, przyprawię solą i pieprzem. Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawię, odkrajać głowy i płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem z zewnątrz i wewnątrz jamy brzusznej. Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz, spiąć szpilkami do drobiu. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję) i surówek. Przyrządzoną w ten sposób rybę można także podawać na zimno z sałatkami z warzyw.